dimarts, 15 de gener del 2013

Prosa Religiosa i Moral

FRANCESC EIXIMENIS

Francesc Eiximenis, va ser un escriptor i frare franciscà que va nàixer entre 1327 i 1330 a Girona. La seua estapa de formació transcorre entre els viatges i els estudis, a les universitats europees més importants(Oxford, París, Tolosa). Eiximenis és l'autor d'una obra extensa i popular que va ser una de les més divulgades i traduïdes de tota la literatura catalana medieval.

L'obra més extensa és Lo Crestià, però uns dels llibres més populars fou el Llibre dels Àngels. També destaca, el Llibre de les dones, obra moralitzadora on l'autor descriu alguns vicis femenins per tal de fer-los odiosos. Tenia un punt de vista misogin.

L'objectiu de la seua obra era la instrucció religiosa, de la gent del carrer. Eiximenis, intercala breus narracions en les obres amb la finalitat de fer-les més amenes. L'estructura dels llibres del nostre autor és fonamentalment escolàstica: exposició d'idees i principis amb una argumentació molt detallada, però amb equilibri entre idees i exemples. Va morir a Perpinyà en 1409.


SANT VICENT FERRER

Sant Vicent Ferrer, va ser un frare dominicà que va nàixer a València en 1350 i que va assolir una fama universal per les predicacions en terres d'Espanya, França, Suïssa i Itàlia. Fou mestre en teologia i conseller de papes i reis. Va intervenir directament, al Cisma d'Orient, en què una divisió religiosa provocà l'existència de dos i tres papes simultanis. L'any 1422 va participar en el compromís de Casp a favor de Ferran d'Antequera. Es va dedicar a la predicació cristiana.

Vicent Ferrer, mai va escriur ni una lletra dels seus sermons, sino que tingué escrivents o reportadors. Encara que en els seus sermons, mostra un gran domini per l'oratòria i utilitza recursos teatrals. Els sermons vicentins, retraten l'ambient de la societat de finals del XIV. El llenguatge era viu, fresc, plàstic i espontani. A més, feia adaptacions populars de textos bíblics i inventava escenes religioses.
Morí en 1418 a Vannes i va ser canonitzat l'any 1455.

Salva Tudón.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada