dimarts, 15 de gener del 2013


CORRECCIÓ 1º i 2º PREGUNTA DE FRANCESC EIXIMENIS

  1. Fes un breu resum que definisca Francesc Eiximenis.
Francesc Eiximenis va ser un escriptor y frare franciscà medieval que va nàixer a Girona (entre 1327 i 1330) en una família burgesa, allí va ser on adquirí els primers coneixements; no obstant, continuà la seua formació en Universitats com Oxford, París, etc. Va aconseguir el seu títol de mestre en teologia en Tolosa, gràcies a la intervenció del rei, doncs tenia una bona relació amb la casa reial.
A més a més, fou un predicador (per escrit) de prestigi; anà a València, on va escriure les seues obres (la més destacada és Lo cristià) Morí a Perpinyà en 1409.

  1. Per què arribà Eiximenis a València?
Hi ha tres raons per les quals arribà Eiximenis a València:
: Els juristes (consellers que velaven perquè les lleis es compliren; aquestos eren elegits per les parròquies de cada ciutat) demanaven la presència d’ algú predicador de prestigi, como ho era Eiximenis, per a cristianitzar  la població, que acabava de ser reconquerida als musulmans.
: Per un possible conflicte amb la casa reial, ja que el rei Pere el Cerimoniós li havia demanat que escriguera el llibre Lo Cristià i Eiximenis s’en va anar sense acabar-ho a València.
: Perquè València era una terra rica, i havia esdevingut en una ciutat molt atractiva on no hi havia recessió econòmica.

                                                                                                         Violeta González Gil

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada