dimecres, 9 de gener del 2013

Historia de la llengua i la literatura.

Com comença el procés de castellanització?

I segle d'or:

Tot comença amb la mort de Pere el Cerimoniós en 1387 i accedeix al tron el seu germà Martí I l´Humà en 1410 , amb ell s'extingeix la família reial de la casa de Barcelona.
Arran del Compromís de Casp,una nova dinastia ,els Trastàmara,comença a regnar en la corona d'Aragó i el seu origen castellà serà un dels factors de l´inici del procés de castellanització.

Aquestos segles XIV i XV, van ser qualificats com els segles d'or de les lletres catalanes, van tenir com a model lingüístic la llengua de la Cancelleria Reial, organisme administratiu on es redactaven els documents oficials. Tots els funcionaris que hi treballaven havien de saber llatí.

La llengua catalana usada en aquesta època és una llengua unitària, que ocupa tots els àmbits d'ús, amb poques divergències territorials. En aquest mateix segle València viurà una gran esplendor econòmic, polític i cultural, que donarà els seus fruits amb escriptors com Joanot Martorell, Isabel de Villena, Ausiàs March, Joan Roís de Corella.

L'extinció de la dinastia reial catalana i lel tron d'un rei de la casa castellana dels Trastàmara    en 1412 encetà aquest procés d'estancament de conseqüències greus per a la llengua catalana. Es va iniciar un procés de castellanització, sobretot entre les capes altes de la població. El castellà tingué un paper de prestigi a la cort d'Alfons el Magnànim i fou la llengua que, cada vegada amb més intensitat, s'usàba en la llengua culta, en la cort i en altres àmbits refinats.


                                            SERGIO SÁNCHEZ LORENZO!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada