dilluns, 14 de gener del 2013

Pregunta de Francesc Eiximenis

8. Llibre de les dones

El llibre de les dones és una de les obres més conegudes de Francesc Eiximenis. Escriptor d'enorme popularitat ja que les seues obres presenten una clara obstinació didàctica i moralitzadora, a més de reflectir un extraordinari coneixement de la vida catalana del segle XIV.

El llibre de les dones escrit en català cap a 1396 és una obra de clar caràcter moralitzador que descriu la vida de la dona en les seues diverses etapes. Reprodueix el model de literatura didàctica de tradició medieval. El seu enorme èxit ho prova el gran nombre de còpies manuscrites que han arribat fins a nosaltres i les abundants traduccions al castellà que es van fer del text durant els segles XV, XVI i XVII.


L'obra va dedicada a Sancha Jiménez de Arenós, Comtessa de Prades. Aquesta va demanar a Eiximenis un tractat devot que servira per a orientar la seua vida. 

En resposta, Eiximenis va escriure aquesta obra que divideix en dues parts: la primera, tracta dels aspectes de la dona, i la segona, presenta un regiment per a les dones tenint en compte la seva condició civil: donzelles, casades, vídues i religioses. El text es va recomanar també com una guia espiritual, la qual cosa va contribuir a la seua àmplia divulgació. 

Aquesta edició incunable amb gravats es va imprimir en 1495 per un dels més importants tipógrafos alemanys establits a Barcelona, Johann Rosembach. La primera edició en castellà es va fer en Valladolid l'any 1542.



Diana Sánchez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada