dimarts, 28 de febrer del 2012


3. A partir dels arguments de totes dues novel·les, assenyala les semblances existents entre els fets del Tirant i del Curial.
En general, totes dues novel·les presenten una història d´amor i d´armes, però una història que abandona el món de la ficció per deixar pas als fets reals contemporanis (en amdues obres apareixen episodis històrics d´aquella època). Ésa dir, tant en el Tirant com en el Curial predominen dos elements: els episodis amorosos i les aventures caballeresques o militars, però sempre plantejats des d´una perspectiva realista i versemblant. Una altra semblanÇa  entre aquestes dues novel·les la podem trobar en els protagonistes, Tirant i Curial, els quals experimenten un ascens social i econòmic gracies al valor i habilitat que demostren en els fets d´armes. Tant l´autor del Tirant com el del Curial l´esquema de la biografia cavalleresca i mostren l´itinerari formatiu del caveller, que ara lluita no tant pels ideals medievals com els ideals burgesos.   
4. Per què han estat qualificades com a novel·les burgeses?
Tant el Tirant com el Curial han estat considerades com a novel·les burgeses perquè representen un abandó del ideals medievals de l´ascetisme i la fe per un clar esperit burgés: el gust pels plaers, la ironia i l´escepticisme. Així doncs, totes dues novel·les palesen el procés de gestació d´un heroi: Tirant i Curial des d´un origen humil, aconsegueixen l´honor i la fama propis d´un cavaller valerós, però també l´ascens social i econòmic. Els fets d´armes, o siga les cavalleries, tant de Curial com de Tirant tenen un sentit més pragmàtic: fer mèrits per aconseguir l´ascens social i, en conseqüència, casar-se amb dames nobles, la qual cosa representa un trencament amb les normes de la “ cortesia” .
5. Quines semblances i quines diferències hi ha entre el Curial i el Tirant?
Quant a semblances, vegeu activitat núm. 3. Entre les diferències principals cal senyalar: 
-Una major presencia de l´humor i la ironia en el Tirant.
- El tractament diferent de l´amor. Així en el Tirant podem trobar diferents manifestacions d´amor (lesbianisme, fetitxisme, adulteri, etc) que, de vegades, apareixen envoltat d´escenes plenes de sensualitat i erotisme.
- La combinació en el Tirant de dos estils: d´una banda, hi trobem l´estil culte i retòric, i, d´altra l´estil col·loquial que permet el diàleg viu i àgil dels personatges. Mentre que elCurial es caracteritza per l´absència de recargolament estilístic, ja que el llenguatge és poc elaborat i abunden les expressions senzilles i vives de l´època.
6. Indica quines diferències hi ha entre l´amor cortés i el concepte d´amor que apareix en aquestes novel·les.
En general, el Tirant i el Curial reflecteixen una concepció d´amor ben diferent de l´amor cortés que solíem trobar en la lírica dels trobadors i dels seus continuadors. Front al tractament refinat, espiritual o idealitzat dels elements amorosos en la narrativa medieval, en el Curial, però sobretot en el Tirant, l´element sentimental i eròtic apareix tractat de manera real i explícita. Cal assenyalar, però, que aquelles escenes amoroses plenes de sensualitat i erotisme mai arriben a considerar-se pornogràfiques perquè l´autor hi adopta una actitut irònica i humorista.      
Alex Rus, Raquel Morales, Fran Cebrian, Iulia i Alex Ortiz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada