divendres, 24 de febrer del 2012

Joanot i Tirant, lletres i batalles (part 1/3)


http://youtu.be/H8mQ529xKWg
Aquest documental comença descrivint a Tirant com un cavaller implacable i generós, humil i seductor, el millor cavaller de tots els temps. Va vivir molts anys en altre cos i en altra ment una vida plena de lletres i batalles
La part inmortal de Constantinoble estava a punt de caure per culpa del turcs. Quan arrivà Tirant, Constantinoble ja no existeix, era conquerit pels turcs, encara que per a ell, el somni de Constantinoble estava viu.
Ens mostren imatges de l'actual Istambul que va ser la Nova York del segle XV.
En la defensa de Constantinoble a l'any 1453, els catalans, els aragonesos, els valencians i els castellans van tindre un paper prou important. En el video están les imatges del palau on aquests van donar la seua vida.
També queda la muralla de Teodosi. Tenia unes muralles que unien la bellesa a l'eficàcia. Portes, torres i murs que van resistir tots els atacs i les embestides, i va ser escenari testimoni de les batalles de les grans batalles de Tirant contra els turcs.
Constantinoble va donar la glòria i l'amor a Tirant, la princesa Carmesina li va fer perdre el sentit. Mai havia sentit els sentiments amorosos fins que va conèixer a Carmesina. Tenia un atractiu sexual fort, era seductora.
Al segle XV es destapava el que era la festa del sexe, la obra de martorell és un icona en aquest sentit ja que acull tots els elements del qual el segle XV feia interessar de la relació de l'home amb la dona aplicada sobretot a la sexualitat.
El tirant té una intenció de fer una ofensa de les formes nobles de vida i la cultura. És un discurs sobre l'amor, sobre les qüestions amoroses.
Entre totes les dones una, Carmesina, a la qui li declara el seu amor. Tirant li va comprar un espill a Carmesina, i quan se'l va donar, a ella li semblava un retrat, ell li va dir que agafara l'espill i que la dona que veuria seria l'afortunada. Ella el va agafar i va anar a la seva cambra on va començar a ballar per tota l'habitació. 
Ací acava la primera part del documental: Joanot i Tirant, lletres i batalles.
Claudia, Maria, Begoña i Paula

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada