dissabte, 25 de febrer del 2012


Ací teniu les solucions a alguns dels exercicis sobre la prosa del XV. Esperem que siguen d'ajuda.




- Caracterització general dels personatges del Curial.
Curial hi apareix com un jove humir que és anomenat cavaller per les seues gestes cavalleresques. Però és un heroi que presenta trets humans, un heroi de carn i ossos, amb una gran força moral. A més, presenta una personalitat canviant i complexa. D'una banda, en les batalles mostra un valor i una força dins els límits humans. D'altra, en els episodis amorosos es mostra tímid davant les dones.
Güelfa és una bella donzella, jove i vídua, que s'enamora de Curial i que es retira en un convent de monges perquè se sent presa de l'engany i de la gelosia. Però, finalment, aconsegueix l'amor de Curial, amb qui es casa.
En el Curial apareixen també diversos personatges reals, element que dóna versemblança a l'acció (Pere el Gran, l'infant Enric de Castella, fill d'Alfons X el Savi, o cavallers catalans, amics fidels de Curial, com ara Galceran de Mediona, Dalmau d'Oluja i el seu germà Roger d'Oluja).


- Curial, que se sent més atret per Laquesis i Càmar, les rebutja a favor de Güelfa, de qui sembla que estiga menys enamorat. Tracta de justificar la seua actitud.
Al llarg de la novel·la són diverses les dames que estimen Curial, però el nostre heroi decideix quedar-se amb Güelfa, ja que aquesta el va encoratjar perquè es féra cavaller, cosa que en aquella època resultava un mitjà d'ascens social i econòmic.


- Hi ha elements trobadorescos en el Curial? Explica'ls i posa'n exemples.
En el Curial el tema amorós es planteja des d'una perspectiva trobadoresca: Curial es mostra com a vassall, Güelfa és la senyora, i apareixen una sèrie de maldients o lausengiers que envolten la relació dels protagonistes i que tracten de convéncer Güelfa de la infidelitat del nostre heroi. Hi ha, però, un element que cal tenir en compte. l'ascensió social de Curial, la qual va determinada pels diners i la posició social, i no per l'afany d'atényer una sèrie de 


- Quins elements realistes apareixen en el Curial?
Curial, en les aventures cavalleresques, és un heroi dins el límits humans, i, a més, mostra en tot moment una psicologia canviant i complexa.
Localització històrica i geogràfica: les accions transcorren durant la guerra contra França a finals del s. XIII i en una geografia coneguda.
Els ambients i les situacions són descrits amb realisme i versemblança.
La novel·la presenta personatges reals: Pere el Gran, l'infant Enric de Castella, diversos cavallers catalans de l'època, etc. Hi apareixen també abundants descripcions que doten d'un major realisme els personatges.


- En quina mesura la biografia de Joanot Martorell influí en la temàtica del Tirant?
D'una banda, el viatge que féu a Londres Joanot Martorell li va permetre de conéixer una narració anglonormanda del s. XIII que trobem en els primers capítols del Tirant, en concret en el relat titulat Guillem de Varoic. D'altra, el nostre escriptor fou també un cavaller bregós que intervingué en diversos conflictes cavallerescos i que segurament li serviren de matèria per a la seua obra.


Laura G., Eva, MªIsabel i Lucia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada