divendres, 12 d’octubre del 2012

Que és un codex?

Un còdex és un document amb el format dels llibres moderns, de planes separades, unides juntes per una costura i enquadernades. Malgrat que tècnicament qualsevol llibre modern és un còdex, aquest terme és utilitzat sols per llibres escrits a mà, manufacturat en el període que comprèn des de finals de l'antigüitat classica fins els inicis de l`Edat mitjana
Etimològicament, procedeix del caldeu, caudex que significa taula i d'aquest al llati caudex,-icis  que va contraure el diftong en codex, nom que van donar els romans a la tauleta de cera per escriure i per desplaçament semàntic metafòric.
Des del segle IV, els còdexs van començar a substituir els rotlles, encara que aquests últims encara es van utilitzar de manera aïllada durant l'edat mitjana. El format de llibre té el seu antecedent en els díptics de l'antiga Roma , els quals estaven conformats per un parell de tauletes de fusta unides per una frontissa, l'interior d'aquestes tauletes tenien una capa de cera en els quals és podien fer anotacions amb ajuda d'un estil.
La substitució dels rotllos per còdexs es va deure en part al fet que era més fàcil buscar un passatge específic en un còdex, ja que aquests es conformen de diverses fulles doblegades i lligades, a diferència del rotllo, el qual s'havia de desenvolupar del tot. A més, el còdex oferia altres avantatges tècnics i de conservació, com la facilitat de guardar els documents en una biblioteca i les possibilitats per decorar les pàgines mitjançant de miniatures sense el perill que aquestes desaparegueren, com succeïa amb els rotllos.
Existeix evidència que al segle II, el format del còdex era el preferit pels Cristians, al contrari que altres religions que seguien utilitzant el rotllo,aquests primers còdexs es van manufacturar en papir, ja que era més lleuger i fàcil de transportar que els volums de pergamí.
A partir del segle VI el còdex va seguir guanyant acceptació fins a culminar en el Renaixement del segle VIII, quan molts documents en rotllos que no van ser transcrits al pergamí es van perdre per sempre.

SERGIO SANCHEZ LORENZO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada