dilluns, 23 de gener del 2012

Literatura


Ací us deixem informació relacionada amb la literatura. Esperem que us siga útil.
Grup format per: Manuel, Fran, Víctor i Enric.

Anem a parlar de dos escriptors: Anselm Turmeda i Ramon Llull.

-Anselm Turmeda-

Anselm Turmeda anomenat després Abd-Al•lah at-Tarjuman (en àrab, أبو محمد عبد الله بن عبد الله الترجمان الميورقي), va nàixer a Mallorca l’any 1355 i va morir a Tunis l’any 1423. Fou un escriptor mallorquí molt important a la seva època.
Al començament  va ser frare Franciscà i posteriorment, desenganyat de la societat occidental i del cristianisme, es va convertir a l'islam i va viure la resta de sa vida com a musulmà a Tunis. Moltes de les seves obres són crítiques amb la societat cristiana de l'època.
 És un dels pocs escriptors que ha escrit en català i en àrab i es pot considerar un clàssic en ambdues llengües. 

Els seus llibres tingueren gran difusió en els països de parla catalana. Entre les seues obres destaquen:

  • Llibre dels bons amonestament. Es tracta d'un sermó en vers que va ser fins al segle passat una obra molt popular al nostre país i servia com a llibre de lectura a les escoles.
  • Disputa de l'ase. Escrita el 1417. No se'n conserva cap exemplar original en català, l'edició és feta sobre una traducció francesa. La Inquisició el posà a l'Índex de llibres prohibits, la qual cosa degué  contribuir a la seva desaparició.
  • Llibre de tres. Aquesta obra va ésser escrita entre els anys 1405 i 1407. "El Llibre de tres” correspon al moralisme d'en Turmeda, que vol instruir divertint, utilitzant el tradicional poder moralitzador dels refranys.

Si voleu més información sobre aquest autor, açí en podeu trovar una copia del llibre de Disputa de l’ase.




-Ramon Llull-

Ramon Llull va nàixer a la ciutat de Mallorca, l’any  1232 i va morir entre l’any 1315 i l’any 1316. Llull fou un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí. La seva obra escrita és la més extensa produïda per un sol autor medieval, la redactà en català, occità, llatí i àrab.
 Llull és considerat, juntament amb l’autor del Llibre dels fets, com el primer autor literari rellevant en català i el primer autor medieval que va fer servir una llengua romànica per transmetre coneixements filosòfics, teològics i místics. 
La difusió del seu pensament la realitzà mitjançant l’escriptura, l’ensenyament, la fundació de centres de formació missionera… Per assolir els seus propòsits dedicà gran part de la seva vida a viatjar per difondre el seu missatge.
El sistema filosòfic creat per Llull es denomina l’Art i integrava la religió, la filosofia, la ciència, la moral i l’ordre social.
En l’actualitat es conserven 240 obres de Ramon Llull, d’entre les quals destaquen: el Llibre de contemplació en Déu, Llibre de l'orde de cavalleria, Romanç d'Evast e Blaquerna, Llibre de santa Maria, Llibre de meravelles, Desconhort, Arbre de ciència, Arbre de filosofia d'amor i Cant de Ramon.
A partir de Ramon Llull es va crear un corrent filosòfic i religiós denominat lul•lisme.
Malgrat la seva popularitat va tindre molts adversaris, especialment entre els dominics, que crearen un corrent antilul•lià que va afectar negativament el seu procés de canonització.


Enric Torán.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada