dissabte, 24 de març del 2012

Com fer un resum


Un dels exercicis de “Comentari de Text” que mes dubtes origina és el RESUM. Espere que aquesta informació vos siga d'ajuda.

COM FER UN BON RESUM?

PER COMENÇAR, resumir consisteix en assenyalar les idees principals d’un text, amb una redacció correcta, tot ben lligat i d’una manera breu utilitzant, sempre, frases d’elaboració pròpia.


ELEMENTS A TENIR EN COMPTE:

- Realitzar una lectura comprensiva del text i subratllar les idees principals.
Mireu aquest enllaç si voleu saber més sobre la tècnica del subratllat.
- Utilitzar les pròpies paraules, no les del text.
- Només utilitzarem literalment frases del text original quan siguin deficions i, sempre, entre cometes i fent al·lusió al text.
- Utilitza els signes de puntuació per donar sentit, ordre i coherència al text. Per exemple: el punt i seguit i el punt i a part per diferenciar les idees.
Altres elements per estructurar el text són els connectors. (Feu una ullada també als connectors en llengua castellana).
- Intentar resumir, en el primer paràgraf, la idea global del text. En els següents paràgrafs, desenvolupar les  idees principals del mateix (recordem que en aquest moment del resum, podem utilitzar exemples i aclariments  sempre i quan siguin necessaris per deixar ben clares les idees principals).
- Quan haurem escrit el nostre “resum” caldrà repassar-lo per comprovar l’ortografia i les “principals faltes de gramàtica” que solem fer.


HEM D’EVITAR:

- Copiar fragments del text.
- Expressar opinions personals.
- En cap cas escriurem frases de l’ordre “l’autor diu”, “el text diu”… i semblants.
- Que el resum sigui tan extens com el text original.
- Insistir en apectes secundaris que facin oblidar les idees principals.


Eva

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada