dijous, 29 de març del 2012

Cor d'acer de carn i fusta


Ací deixe el resum dels videos de la vida d'Ausiàs March:


Ausiàs March va nàixer a Beniarjó l'any 1400, va ser fill de Pere March, senyor de Beniarjó, tant ell com el seu germà Jaume March eren poetes. Descendent de família noble que es mudà a Gandia després de rebre terres de mans de Jaume I, sa mare Eleonor Ripoll tenia 40 anys quan Ausiàs va nàixer, volien un fill que educaren com a cavaller.
              En el 1409 el seu pare el designà com successor fent-li entrega del seus territoris. En arribar la mort de son pare es preparà per a ser cavaller al servei del duc de Gandia.
               Amb 20 anys encara no havia tingut oportunitat de endinsar-se a la mar que tant utilitza com a metàfora en els seus poemes, el seu somni és ser cavaller i poeta, raó per la qual accepta la convocatòria d'Alfons el Magnànim en l'expedició cap a Cerdanya, on l’acompanyaran poetes com Jordi de Sant Jordi i d’altres poetes.

Ausiàs té una formació llibresca que la resta de cavallers no poseíen i un absolut coneixement dels vents i les eines de les naus que emprarà posteriorment en les seus poesies.
     
                Després de tornar de Sicília el Magnànim el nomenà Falconer major de caça del rei.
En aquesta època, Maria, l'esposa del rei l'acusa per portar per mal camí un jove. A més mor sa mare i torna a Gandia per començar una nova vida.

A Beniarjó és ara un senyor rural que es fa ric amb el comerç del sucre, es dedica a conservar el patrimoni i augmentar-lo, es converteix en un gran agricultor.
Manà fer un trapig  i   construir  la Sèquia del Mar per portar aigua del Serpis, sèquia que hui dia encara existeix així, Beniarjó manté viva la memòria del poeta amb el ball de la bandera que es realitza cada 25 d'abril, que portà Ausiàs des d'Itàlia .

Ausiàs és el senyor de l'amor turmentat qui valora la capacitat intel·lectual femenina, el que suposa un canvi en la poesia de l'època, s'allunya de la poesia trobadoresca que eleva la dona per la seua qualitat de noble i comença a considerar la dona simplement per les seues virtuts i defectes.
            Els poemes parlen del desig i frustració, tenen una profunda reflexió personal. La poesia d’ Ausiàs es caracteritza per un llenguatge senzill, els castellans de l'època el nomenaven el cavaller obscur.
                  Escriu en valencià i ell mateix es caracteritza : " Jo valencià de parla catalana" pertany a una de les primeres generacions que pren consciència de pertànyer a una nova terra i la llengua amb què parlava a sa casa li era útil per explicar la seu poesia tan propera i senzilla. 
                      Raimon va ser un músic que apropà els poemes de Ausiàs March a la nostra època mitjançant la música.

                Al
 Monestir de la Safor es troben  soterrades les seus dones, és quan escriu els Cants de Mort, on patix per la mort dels seus amors, els poemes que escriu en aquesta època son de desesperació, ha perdut les seues dues esposes i els 5 fills que té són "bords", Ausiàs demana la mort.
                Deixa Gandia i torna a València per acabar en la capital la seua vida, en el testament diu que havia de ser soterrat a la Seu de València. Mor en la seua cambra el 3 de març de 1459 junt als llibres que guarden la seua obra poètica.

Ana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada