dimarts, 20 de novembre del 2012

Compració de la Crònica de Bernat Desclot i la Crònica de Ramon Muntaner



COMPARACIÓ DE LA CRÒNICA DE BERNAT DESCLOT
I LA CRÒNICA
 DE RAMON MUNTANER

   Dues cròniques constitueixen uns dels textos més importants o fonamentals de la nostra historiografia medieval, que es van redactar a la fi del segle XIII durant el XIV. Amés a més del valor que presenten com a font d’informació d’uns fets o esdeveniments  contemporanis als autors, també tenen un alt valor literari per la recreació dels fets narrats, pel ritme i l’estructura narrativa.
  
   La Crònica de Bernat Desclot narra bàsicament les  fets i gestes del regnat de Pere el Gran, a diferència de la Crònica de Ramon Muntaner que complen els cinc regnats conteporanis de l’autor (dels temps de Jaume I fins a la coronació d’Alfons III el Benigne.

   El protagonista de la Crònica de Desclot és Pere el Gran i no el autor, cosa que produix una impressió d’objetivitat en la narració,   les fonts d’informació que Desclot utilitza per a escriure la seua crònica són els documents oficials i la mateixa experiencia de l’autor. A diferència en la Crònica de Muntaner en la que hi ha una relació estreta entre els fets històrics i els que l’autor va viure personalment.

   La crònica de Bernat Desclot a diferència de Muntaner no recorre mai a la providència com a procediment d’interpretació general.
                 
                                                                                CARLOS SELMA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada